Koristne informacije

Prihod na otok Hvar in vožnja po otoku

Do otoka se lahko pripeljemo na več načinov. Najbolj pogosto se na dopust odpravimo z avtom. Odvisno iz kje se odpravimo, se lahko peljemo ali do Zagreba, Reke ali Vinice in potem po avtocesti ali po Jadranski magistrali do Splita ali malo dlje do Drvenika, ki se nahaja na Makarski rivieri.

Bodisi iz Splita ali iz Drvenika, moramo pot nadaljevati s trajektom. Iz Splita vozi trajekt do mesta Stari Grad cca 1uro in 45minut. Iz Drvenika pa vozi trajekt do Sućuraja približno 25 minut. Oba trajekta prevažata avtomobile.

Trajektno pristanišče v Starem Gradu je bližje mestu Hvar (20 km).

Druga, časovno najbolj ugodna možnost je letalo. Letalo leti iz večih letališč do letališča v Split, Dubrovniku ali na Braču. Od tu pot nadaljujejo z enim izmed trajektov.

Do Hvara ozirom trajektnih pristanišče se lahko peljemo tudi z avtobusom. Eden izmed ponudnikov avtobusnih prevozov je Flixbus. Z avtobusom se pripeljemo v Split ali v Drvenik, od koder lahko nadaljujemo svojo pot s trajektom.

 

Trajekti

Ko pridemo v trajektno pristanišče, bodisi je to Split Ali Drvenik, moramo pot nadaljevati s Trajektom. Trajekti vozijo iz Splita v Stari Grad (tudi prevoz avtomobilov), v Jelso (katamaran) in v mesto Hvar (katamaran). Iz mesta Drvenik (tudi prevoz avtomobilov) pelje v Sućuraj na otoku Hvaru.

Trajekti na linijah Split – Stari Grad (Hvar) in Drvenik – Sućuraj (Hvar) vozijo vsak dan, tudi katamarani (hidrogliserji) na liniji Split – Jelsa in Split – Hvar.

Vozni redi Trajektov

Split – Hvar in Hvar – Spit

Dvenik – Sućuraj in Sućuraj – Drvenik

Obstajajo tudi sezonske mednarodne linije iz Italije: Ancona – Hvar in Pescara – Hvar.

Vozni red trajektov in katamaranov ter cene si lahko ogledate tudi na spodnjih povezavah:

Ko pridemo na otok se lahko z redno avtobusno linijo odpeljemo iz Starega grada v Hvar. Avtobusna postaja v mestu Hvar se nahaja tik za katedralo.

Najbolj popularna povezava iz mesta Hvar je s Starim Gradom, Jelso in Vrbosko. Dnevno je od 5 do 6 odhodov, v sezoni tudi več. Karte se lahko kupijo na avtobusu.

Mednarodna klicna številka na Hrvaškem je 00385.

Ponudniki mobilne telefonije so:

  1. T-mobile
  2. VIP
  3. Tele2
  4. Bonbon
  5. Tomato
  6. Multiplus Mobile

 

Internet

Internet lahko uporabljamo v vseh hotelih in je večinoma brezplačen. Tudi v mestih najdemo WIFI točke. Ena takšnih točk je na primer v Vrboski, kjer je celo v marini več WiFi-jev. Načeloma zahtevajo nakup minut, ampak se da preko druge strani, kamor te preusmerijo iz osnovne, vpisati gratis. Ima pa tudi restavracija zraven marine WIFI gratis.

Vreme

Če vas zanima kakšno vreme vas čaka v naslednji dneh, si lahko ogledate vremensko napoved za 15 dni:

Prva pomoč Jelsa

+385(0) 21 765 122
+385(0) 99 471 148

Prva pomoč Hvar

+385(0) 21 743 103

Policijska postaja Hvar

+385(0) 21 741 100