Jelsa

Jelsa je eno izmed večjih mest na otoku Hvar. Pod občino Jelsa spadajo tudi naselja Gdinj, Gromin Dolac, Humac, Ivan Dolac, Pitve, Poljica, Svirče, Vrbovska, Vrsnik, Zastražišče in Zavala.

Jelsa se nahaja v zalivu, na sredini severne obale otoka. Južno od mesta je gost borov gozd, ki se nahaja na obočjih otoškega hribovja. Zahodno od mesta pa leži kmetijsko polje, ki spada v UNESCO-vo svetovno dediščino. To kmetijsko polje se imenuje Starigradska ravnica. Jelsa je edino mesto z obilico sveže vode, kar je tudi razlog, da je v Jelsi več zelenja in bujnejša vegetacija, kot na ostalih delih otoka.

Če se malo dotaknemo zgodovine mesta, lahko odkrijemo, da je bilo prvič omenjeno leta 1331. Materialni ostanki iz rimskega obdobja dokazujejo obstoj naselja v takratnem času.  Številne vile so ohranjene na območjih Kutac, Sveti Rok in v zalivu Čarkvica sv.Luke.

Na jugu lahko vidimo planino, ki je obrnjena proti Jelsi in na kateri stoji masivna utrdba imenovana Tor, ki je v času grškega imperija predstavljala opazovalno točko. Malo naprej proti vzhodu, lahko opazimo še eno trdnjavo Grad, ki je bila prvotno ilirska, razvita v rimskih časih. Za trdnjavo se uporablja tudi ime Galešnik, po plemiču Galeše Slavogosti, ki je leta 1310 vodil neuspešni upor proti Benetkam in je to trdnjavo uporabil, ko svojo utrdbo.

Sedanje mesto Jelsa je bilo ustanovljeno v 14.stoletju, kot pristanišče za vas Pitve. Že leta 1424 je bila omenjena dobra sveža pitna voda, ki jo lahko najdemo v mestu. Trg hrvaške renesanse, znan kot Pjaca, se nahaja v središču Jelse. Na zahodni strani je izvir Slatina, ki so ga domačini uporabljali že v antiki, leta 1934 pa so sredi trga postavili vodnjak.  Javni vrt Perivoj je nastal leta 1870 s praznenjem močvirja. V parku lahko občudujemo visoke topole, borovce, palme, akacije in oleandre. Najstarejše hiše se nahajajo okoli cerkve sv. Mihović, na severni strani zaliva in okoli cerkve sv. Ivana na južni obali.

Prvotno je bila Jelsa mesto ribičev in kmetovalcev. Kasneje pa se je razvila v ladjedelništvo in pomorsko središče, kar je prevladovalo zlasti v 19.stoletju. Mesto je nato zacvetelo in postalo administrativno središče otoka Hvar, ob obali so zgradili mestno hišo in občino.