Mesto Hvar

Mesto Hvar je mesto na hrvaškem otoku Hvaru, ki se nahaja v Dalmaciji. Mesto ima nekaj več kot 4.000 prebivalcev in je turistično izredno zanimivo in priljubljeno. Glede na število prebivalcev je tudi največje mesto na otoku. Lociran je na južni strani otoka, na drugi strani kot ostali večji mesti Stari Grad in Jelsa.

Kot mesto kulture in pomembno trgovsko središče ima mesto Hvar kar lepo zgodovino. Hvar je spadal pod Beneško cesarstvo in bil pomembna pomorska baza. Ostanki takratne arhitekture, mestnega obzidja in zaščitenega pristanišča so vidni tudi danes. V Hvaru pa se nahaja tudi eno najstarejših ohranjenih gledališč v Evropi. Za tiste, ki jih zanima več o umetniški in arheološki dediščini, si lahko omenjeno ogledajo v Muzeju v mestu Hvar.

K zgodovinskim arhitekturnim ostankom spadajo zaščitni zidovi ob obali in masivni utrdbi na višjih točkah mesta. Utrdbe so predstavljale zatočišče za benečansko floto, tudi drugod po mestu pa je videti beneško arhitekturo. Zanimivo je, da je velik del mesta arhitekturno zelo lepo ohranjen, praktično nedotaknjen.

V središču mesta leži Piazza, ki vodi od obale do katedrale in je tudi največji trg v Dalmaciji. Ena od stavb, ki ležijo stavba Arsenal z gledališčem v prvem nadstropju, guvernerjeva palača, Fontika in druge zanimive zgradbe. Renesančno arhitekturo lahko opazimo na severni strani Piazze, kjer sta palača Paladini in Hektorović. Na zahodni strani trga je majhna zaprta marina Mandrać, ter ena najstarejših kamnitih tlakovanih plaž v Evropi, imenovana Fabrika.

Južno od mesta, leži frančiškanski samostan s cerkvijo Marije milosti.

Pristanišče Hvar je zelo priljubljeno, zaradi zanimivosti mesta in tudi varnosti, ki jo zagotavlja. Postavljen je v naravnem zalivu, na jugu pa ga varujejo Pakleni Otoci.

Za mesto Hvar je značilno sončno sredozemsko podnebje z blagimi zimami in suhim vročim poletjem, zato je slabo vreme v polenih, dopustniškim mesecih, tu prava redkost. Spomladi in poleti nas prijetno hladi zahodni maestral. Jeseni in pozimi pa pade kar nekaj dežja, redko celo sneži.

Hvar je zelo priljubljena počitniška destinacija. V mestu se nahajajo hoteli, privatne nastanitve, galerije, muzeji, gledališče, kavarne in nočni klubi.

Plaže

V okolici mesta Hvar je kar nekaj zanimivih plaž, kjerkoli se boste ustavili pa vas bodo pričakale po večini prodnate plaže s kristalno čistim morjem in prijetni zalivi.

Ena izmed plaž, ki se nahaja malo več kot 2km vzhodno od mesta Hvar je Mekicevica, do katere je dostop z ladjo ali peš. Na plaži je tudi restavracija. Plaža je deloma prodnata, deloma kamnita.

Druga plaža, ki je deloma prodnata, obdana z borovci, agavami in vinogradi, se nahaja 4km vzhodno od mesta in se imenuje Milna. V Milni je več restavracij in eden najstarejših hvarskih ribnikov ter stari dvorec hvarske plemiške družine.

Najbolj priljubljeno letovišče na Hvaru, ki se nahaja 8km iz mesta, z lepo prodnato plažo je Dubovica. Prav tako pa je 8km iz Hvara oddaljena tudi Pišćena, ki nudi ogromno senčnih površin pod borovci.

Turistično zanimivi sta tudi Sv. Nedelja in Jagodna, ki sta primerni za piknike in imata zelo lepo plažo ter več restavracij.

Na vrhu skalnega grebena, zapuščene vasi, imenovane Zaraće, se nahaja globok zaliv, ki je primeren predvsem za navdušene potapljače, saj ima slikovito podvodno pokrajino.