Otok Hvar

Otok Hvar je eden izmed lepših otokov na hrvaški obali in zelo priljubljena turistična destinacija, turistično gledano je celo najbolj priznan otok na Jadranu in eden izmed desetih najlepših otokov na svetu. To dolguje predvsem prijetnemu podnebju z milimi zimami in toplim, sončnim poletjem. Ne samo, da je najbolj sončen otok v Dalmaciji in na celotni hrvaški obali, ampak je tudi najbolj sončen otok v Evropi. Pohvali se lahko z več kot 2715 ur sonca v povprečnem letu. V zadnjem času je otok Hvar tudi vedno bolj priljubljena turistična destinacija slavnih osebnosti.

Otok Hvar leži v Dalmaciji, med otoki Brač (na severni strani),  Korčulo (na južni strani) in Visom (na zahodni strani). Med otokoma Hvar in Brač je Hvarski kanal, med otokoma Hvar in Korčulo leži Korčulski kanal, med Hvarom in Visom pa Viški kanal. Hvar je razpotegnjen otok, dolg približno 68km, njegova najvišja točka pa se nahaja na 628m nadmorske višine.

Najbližji otok leži le nekaj milj južno od Hvara in se imenuje Šćedro. Zelo znani pa so tudi majhni otočki, ki se nahajajo nasproti mesta Hvar – Pakleni otoki.

Otok ima tipično mediteransko rastlinje. Sosednji in tudi najbližji otok Šćedro je še posebej znan po pestrem naboru različnih mediteranskih dreves in drugega rastlinja.

Hvar se ponaša z mediteransko klimo. Povprečna letna temperatura na otoku znaša 16°C, z visokim povprečnim številom sončnih ur na dan, ki znaša kar 7,7. Temperatura morja je najnižja v mesecu Februarju, ko pade na 14°C, najvišja pa je v poletnih mesecih in sicer Julija ter Avgusta, ko znaša med 23°C in vse do 27°C. 

Otok Hvar se deli na tri dele in sicer zahodni del, srednji in južni del.

Hvar pa ni pomemben samo kot turistična destinacija, ampak ima velik pomen tudi v hrvaški zgodovini, predvsem obdobje Renesančne literature. Petar Hektorović je zelo znan hrvaški pesnik. V mestu Stari Grad, na Hvaru, si lahko turisti ogledajo njegovo vilo, ki jo je sam tudi arhitekturno oblikoval. Vila Petra Hektorovića se imenuje Grad Tvrdalj. Na otoku najdemo tudi večje število cerkev, ki se lahko pohvalijo s čudovitimi slikami in umetninami priznanih slikarjev, kot so Bellini, Tintoretto, Veronese in ostali.

Otok Hvar
Otok Hvar

Zanimivosti na otoku

Pakleni otoki so ena od znamenitosti, ki so zagotovo vredni ogleda. Paklene otoke sestavlja 21 manjših otočkov, ki s svojimi zalivi nudijo veliko zasebnosti za obiskovalce, podvodne jame pa so zelo zanimive za potapljače. Na največjem izmed Paklenih otokov je tudi pristanišče ter nudi odlično kulinarično izkušnjo.

Katedrala v mestu Hvar, je cerkev posvečena Sv. Stjepanu. Katedrala se nahaja na glavnem trgu. Ponaša se s prelepim marmornim oltarjem, prelepimi lesenimi sedišči in katedralskim muzejem, vrednim ogleda.

Gledališče v mestu Hvar imenovan tudi Arsenal, je stavba, ki daje mestu Hvar poseben morski pečat. Med sprehodom po mestu, ga je nemogoče spregledati. Ko boste opazovali to zanimivo zgradbo, si boste obenem ogledovali tudi najstarejše gledališče v Evropi.

Frančiškanski samostan se prav tako nahaja v mestu Hvar, nekaj korakov ven iz glavnega trga. Poleg samostana stoji cerkev Sv. Marije.

Že prej omenjena Trdnjava pesnika Petra Hektorovića, je še ena od znamenitosti, ki je ne smete spregledati. Za razliko od ostalih do sedaj omenjenih znamenitosti, pa se ta nahaja v mestu Stari Grad, na severnem delu otoka.

V Starem Gradu si lahko ogledate tudi muzej, ki se nahaja v neorenesančni palači Biankini, zgrajeni leta 1896. V njem se nahaja bogata pomorska zbirka iz 19. stoletja z zanimivimi pomorskimi izdelki in tematiko gradnje čolnov.

Cerkev Sv. Marije v Vrboski, imenovana tudi Utrdba Sv.Marije, je stavba, ki v Vrboski najbolj izstopa. Na začetku je bila to manjša cerkev, ki se je čez leta, za namen zaščite prebivalcev vasice spremenila v mogočno utrdbo. Utrdba velja za eno najlepših na Hrvaškem in v Evropi.

Za vse, ki se navdušujete nad prekrasnimi slikarskimi deli, je obvezen ogled cerkve Sv. Lovrinca, ki hrani slikarske umetnine. Večji del teh umetnin se je včasih nahajal v cerkvi Sv. Marije.

Še ena izmed zanimivih cerkev, je osmerokotna cerkev Sv. Ivana, ki se nahaja v mestu Jelsa, po mnenju nekaterih je cerkev biser Jelsine arhitekture. Zgrajena je bila proti koncu 19.stoletja, odlikuje pa jo stilska raznolikost, saj vsebuje sledi gotike, renesanse in baroka. 

Turizem na Hvaru

Domačini se večinoma preživljajo s turizmom in ribolovom. Glavni turistični center na otoku je zagotovo mesto Hvar. Med glavno turistično sezono lahko v pristanišču občudujemo številne prestižne jahte, mlajše generacije pa se sprostijo in zaplešejo v kakšni izmed številnih diskotek. Otok je zanimiv tudi za izlete s kolesom, izlete z čolni, občudovanje različnih kulturnih in zgodovinskih zanimivosti ter kulinarike. Poleg turizma so za prebivalce pomembni tudi pridelki, predvsem sivkina polja, oljčno olje in vinogradništvo. Hvar spada namreč v eno izmed dveh najbolj znanih vinogradnih območij na Hrvaškem. Znani so tako po svojem belem vinu, ki ga pridelujejo iz grozdja, ki raste na severnem delu otoka, natančneje na območju med Starih Gradom in Jelso, kot tudi po rdečem vinu, ki pa ga pridelujejo iz grozdja, ki raste na južnem delu otoka.

Hvar je s celino povezan preko pomorskih povezav s trajektom ali katamaranom. Trajektni luki se nahajata v mestu Stari Grad, na severnem delu otoka in v mestu Sućuraj, na vzhodnem delu otoka. Katamaran pa se ustavi tudi v mestu Hvar.

Split - Trajekt na Hvar
Mesto Split

Najbolj poznana turistična pot do otoka Hvar je s trajektom iz Splita do mesta Stari Grad. Druga možnost je trajekt, ki iz celine pelje iz mesta Drvenik na Sućuraj. Sućuraj je tudi mesto oziroma točka na otoku, ki je najbližje celini.

Raziskovanje plaž na otoku Hvaru

Zaradi raznolikosti krajev in narave, bo zagotovo vsak od turistov našel svoj košček na otoku. Od večjih mestnih plaž, do manjših plaž z restavracijami in koktajl bari, do samotnih zalivov na južni strani otoka. V nadaljevanju je predstavljenih nekaj zanimivih plaž, ki se nahajajo na otoku.

Ljubitelji filma o Jamesu Bondu, zagotovo poznate plažo Pokojni Dol. Plaža se nahaja v bližini mesta Hvar. Na plažo se lahko odpravite tudi peš, kar vam bo vzelo približno 25minut hoje. Če se nahajate v mestu Hvar, je plaža Pokojni Dol s svojo turkizno barvo morja, zagotovo ena najboljših izbir. V bližini se nahajata tudi dve restavraciji.

Naselje Zavala, na južni strani otoka, ponuja številne majhne skrite zalive. Celotna Zavala je povezana z osvetljeno, tlakovano potjo ob morju, primerna tudi za večerne sprehode. Če imate v najemu kakšen čolniček, se lahko zapeljete do otoka Šćedro, ki ima prav tako kot Zavala, številne skrite zalive. V Zavali je gostom na voljo restavracija ob morju, odlična gostilna in koktejl bar Skalinada.

Zavala Otok Hvar
Zavala na Hvaru

Če imate radi zasebnost potem je plaža Malo Zaraće prava izbira. Tisti, ki so jo že obiskali, jo opisujejo tudi kot košček nebes. Plaža Malo Zaraće ni ena izmed najbolj znanih plaž, je pa ravno zato večja verjetnost, da boste imeli to prelepo plažo le zase. Plaža se nahaja približno 30km vožnje od mesta Hvar, po glavni cesti proti mestu Stari Grad.

Ena najbolj popularnih plaž na otoku se nahaja 8km vzhodno od mesta Hvar, imenuje pa se Dubovica. Plaža predstavlja ubistvu zaliv, obkrožen z borovci in oljkami. V Dubovici se nahaja tudi restavracija Konoba, kjer strežejo svežo lokalno hrano in lokal Dubovica Beach Bar, kjer si lahko privoščite osvežilno pijačo.

Priljubljeni kraji na otoku Hvaru

Palmižana je manjša vas, ki predstavlja turistični resort na enem izmed Paklenih otokov, natančneje na otoku Sv.Klement. V Palmižani se nahajajo marina, manjša trgovina in informacijska točka za turiste. Začetki turizma v Palmižami, segajo že v leto 1906. Drugo ime za vasico je tudi Otok Rožmarina. Ta rastlina z značilnim vonjem se razprostira čez cel otok. Še en vonj, ki je značilen za Palmižano, pa je vonj kulinarike. Palmižana je namreč znana po okusnih specialitetah, ki temeljijo na ribjih jedeh, zlasti ribah, jastogih, škampih in školjkah, ki so postrežene skupaj z lokalno zelenjavo.

Mesto Hvar je največje poseljeno naselje na otoku Hvar. Ko opazujemo mestno arhitekturo, ne moremo mimo visokih zidov oziroma obzidja iz 13 stoletja in obeh trdnjav, ki se nahajata na hribčku. Srce mesta pa je zagotovo mestni trg imenovan Piazza oziroma Pjaca. Pjaca je največji mestni trg v Dalmaciji. Če se ozremo okoli sebe, lahko opazimo ene izmed največjih kulturnih znamenitosti, kot so katedrala sv. Stjepana, škofijska palača in Arsenal, ki obkrožajo trg. Znamenitosti gotskih cerkva, so bile izdelane v lokalni delavnici iz 15.stoletja, ki je bila v lasti Juraja Dalmatinca (po njem se imenuje tudi eden izmed trajektov, ki vozi na relaciji Split-Stari Grad). V mestu je opaziti tudi renesančno arhitekturo. Ena najbolj znanih je poletna rezidenca Hanibal Lucića. Rezidenca, ki je bila zgrajena leta 1530, se nahaja vzhodno, izven mestnega obzidja. Trenutno rezidenca služi kot muzej.

Velo Grablje je vas iz 14.stoletja. V vasi očara predvsem arhitektura, ozke sprehajalne poti in kamnite hiške. V vasi ni veliko prebivalcev, vseeno pa je znana po dobrem vinu, olivnem olju in pridelovanju medu.

V Stari Grad boste po vsej verjetnosti prispeli že takoj, ko boste prišli na otok. Je namreč eno od dveh pristanišč za trajekte. Če se boste na otok Hvar odpravili s trajektom iz Splita, se ob prihodu na otok sprehodite še po Starem Gradu. Stari Grad leži torej na severni strani otoka. To mesto se uvršča med eno najstarejših mest v Evropi, najstarejši deli mesta pa spadajo pod UNESCO-vo kulturno dediščino. Originalno ime mesta je bilo Faros, tako pa so ga poimenovali Grki. V sprehodu po mestu lahko občudujete staro mestno obzidje, grške naselbine, romanske vile, znamenito starograško planoto, grški stolp, veliko število cerkev in kapelic, grad Tvrdalj, zgrajenega v 16.stoletju, nekoč rezidenca pesnika Petra Hektorovića, palačo v kateri se nahaja muzej,..

Če ste ljubitelji vina, se morate ustaviti v naselju Svirće, ki je znano po vinu Plavec. Kljub temu, da je naselje znano po svojem odličnem vinu, pa se večina prebivalcev naselja preživlja s turizmom. Tudi kolesarji boste prišli na svoj račun, saj skozi Svirće pelje ena najlepših kolesarskih poti na Jadranu.

Sv.Nedelja leži na južnem delu otoka, tik pod strmim pobočjem 628m visokega vrha. V Sveti Nedelji se nahajata avtokamp in manjše pristanišče. Zaradi globine morja ob pomolu, pa lahko na njem pristanejo tudi večje jahte. V naselju lahko najdemo cerkev sv.Spiridona z znamenitimi slikami. Nad naseljem stoji še ena cerkev Gospa od Zdravlja, v njeni bližini pa se nahaja jama imenovana Spilja Sv.Nedilje. Jama je znana po najdbah iz neolitika, včasih pa je služila kot naselbina Avguštincem. V naselju najdemo ostanke nekdanjega avguštinskega samostana iz 15.stoletja.  

Vrboska je še eno prijetno naselje, ki se nahaja na južni strani otoka. V naselju stoji najstarejša religijska stavba na otoku. To je cerkev Sv.Petra. Cerkev je bila zgrajena pred 14.stoletjem. Zanimiva za ogled je tudi Villa Rustica. Vrboska je priljubljena turistična destinacija, saj ima marino primerno tudi za jahte.

Jelsa se nahaja na severni strani otoka, obdana je z visokimi drevesi, ki segajo vse do morske meje in nudijo senco skozi cel dan. Jelsa je edini kraj na otoku s svežo pitno vodo. To je tudi razlog, da lahko na tem delu otoka opazijo bogatejšo vegetacijo. Del Jelse spada pod UNESCO-vo zaščito. Zanimiva infrastruktura, narava in dogajanje v mestu, bodo potešili tudi najbolj zahtevne turiste.

Lovišće se ne nahaja na otoku Hvar, ampak na jugozahodnem delu otoka Šćedro. Šćedro se nahaja južno od Hvara. Zaliv Lovišće je dobro zaščiten pred skoraj vsemi vetrovi, razen tramontano in  burjo, ki pa kljub odprtosti zaliva na severno stran, ne povzročata valov. V Lovišću se nahaja tudi priljubljena gostilna.  

Sućuraj je najmanjše mesto na otoku in leži na njegovem skrajnem vzhodnem delu, ki je tudi najbližje celini in je drugo trajektno pristanišče na otoku, poleg pristanišča v Starem Gradu. V Sućuraj vozijo trajekti iz Drvenika. Trajekti so sicer manjši, vendar precej pogostejši kot tisti za Stari Grad. Za razliko od trajekta, ki pelje iz Splita do Starega Grada (cca 1,5-2h vožnje), pa traja vožnja s trajektom iz Drvenika do Sućuraja samo pol ure. Prebivalci Sućuraja, katerih je okoli 400, se preživljajo večinoma s turizmom in ribolovom. Zanimivost Sućuraja je, da obstaja že približno 2300 let, bil pa je že velikokrat povsem uničen in na novo zgrajen. V svoji zgodovini je spadal že pod veliko zastav, od Romanske, Francoske, Avstrijske, Italjanske,..samo v 20.stoletju je bil del šestih različnih držav.  

Zanimivosti o otoku Hvaru

Ali ste vedeli, da v primeru, da ženska rodi otroka na trajektu na poti na Hvar, je otrok upravičen do brezplačnega prevoza s trajektom do konca svojega življenja.

Sivka, ki jo pridelujejo na Hvaru je ena izmed najboljših v Evropi.

Najstarejše gledališče v Evropi, se nahaja prav na otoku Hvaru, natančneje v mestu Hvar, zgrajeno pa je bilo leta 1612.

Zaradi svoje pozicije, je bil otok Hvar skozi zgodovino eno izmed bolj znanih trgovskih postojank.

Hvar je otok mnogih imen. Grki so ga poimenovali Pharos, Romani Pharia, Itaijani Lesina in Hrvati Hvar.

Hvarska kulinarika vključuje tipično mediteransko kuhinjo, ki temelji na ribjih jedeh in olivnem olju.

Igor Tudor, znani nogometaš italijanskega Juventusa, je bil rojen na otoku Hvar.

Na otoku govorijo kar osem različnih dialektov. Dialekti se razlikujejo že med sosednjimi vasmi.