Otok Šćedro

Šćedro, ki se je včasih imenoval tudi Torkola, je manjši otok, ki se nahaja južno od Hvara in ga lahko vidimo iz južne obale otoka. Najbližje otoku Šćedru je naselje Zavala na Hvaru. Šćedro je od Zavale oddaljen približno eno miljo. Otok Šćedro leži med otokoma Hvar, od katerega ga loči Šćedrovski kanal in med otokom Korčulo, od kateraga ga loči Korčulski kanal. Zahodno od Šćedra se nahajajo otočki oziroma čeri imenovani Lukavci. To so manjši, nenaseljeni otočki, ki so od Šćedra oddaljeni približno tri kilometre in so drugo najbližje kopno otoku, poleg Hvara.

Otok Šćedro

Otok Šćedro je slabo poseljen. Na njem čez sezono živi le nekaj ljudi. Včasih pa so bila nekatera naselja, kot so Lovišće, Srida in Rake, ki se prav tako nahaja v Zalivu Lovišće, precej bolj poseljena. Med ostale znane zalive spadata Mostir in Nastane. Na otoku prav tako ni elektrike niti vode. Za potrebe električne energije se tako uporabljajo agregati.

Če si želite umika, se zapeljite v enega od zalivov, ki se nahajajo na Šćedru, okrepčate pa se lahko tudi v eni izmed štirih restavracij na otoku. Zalivi na Šćedru so namreč znana in sigurna sidrišča že od starega veka. Potapljači pa lahko na južni strani otoka vidite krilo letala, ostali ostanki pa se nahajajo globje v morju.

Restavracije Šćedro – Severna stran otoka

Če boste raziskovali otok, boste lahko opazili ostanke dominikanskega samostana.

Šćedro Kot Ive