Stari Grad

Stari Grad  imenovan tudi »Stari Hvar« je mesto na severni strani otoka Hvar in tudi eno najstarejših mest v Evropi. Najstarejši del mesta spada od leta 2008 pot UNESCO-vo zaščito kot svetovna dediščina Starogradskega polja. Mesto leži v dolgem, zaščitenem zalivu. Prvotno ime za Stari Grad je izviralo iz Grčije in sicer Faros.

V občini Stari Grad živi malo manj kot 3000 prebivalcev. Ostala naselja, ki sodijo v isto okrožje so Dol, Rudina, Selca kod Starog Grada in Vrbanj.

Najboljše kmetijsko zemljišče leži vzhodno od mesta Stari Grad. Ta zelo plodna ravnica, je bila obdelana že v daljni zgodovini. Grška poljska ureditev je še vedno precej nedotaknjena, za kar gre zahvala predvsem stalnemu vzdrževanju. Starogradsko polje, tako danes predstavlja enega najbolje ohranjenih primerov starogrškega kmetijstva po vsem Sredozemlju.

Prva cerkev je bil zgrajena v 5. stoletju v jugovzhodnem delu mesta, blizu obzidja in na temeljih prejšnje grške hiše. V 6. stoletju je bila na istem mestu zgrajena nova cerkev, posvečena sv. Mariji in sv. Janezu. V 10. stoletju je Hvar spadal pod Narentine. Omiški pirati na celini so napadali obalna naselja, ob vznožju pa so takrat nastale nove vasi Dol, Vrbanj in Pitve.

V Starem Gradu je kar nekaj zanimivosti in znamenitosti. Mestna knjižnica, ki se nahaja v mestni hiši, zgrajeni leta 1893,  je naslednik Hrvaške nacionalne čitalnice, ustanovljene leta 1874. Zanimiv je tudi muzej, ki se nahaja v nekdanji Palaci Biankini. V poletnih mesecih so v Starem Gradu organizirane umetnostne in kulturne pireditve, kot so delavnice na Farosu, pevske prireditve, lutkarstvo in slikanje za otroke ipd.

Samo mesto in okolica so bogati z arheološkimi najdišči. Stalne razstave v muzeju Stari Grad prikazujejo zbirke predmetov, najdenih na tako na kopnem kot pod morjem. Arheološko zanimivi so tudi staro mestno obzidje, Villa Rusticae, grški stolp Maslinovik, ilirske utrdbe nad Starih Gradom,.. Stari Grad se ponaša tudi z nekaterimi arhitekturnimi znamenitostmi, kot so številne cerkve, med njimi Cerkev sv. Petra in Cerkev sv. Lucije z dominikanskim samostanom,  Kapela Gospojica, na cesti proti Dolu Kapela sv. Jelene. Zanimiv je tudi Grad Tvrdalj, ki je bil zgrajen v 16. stoletju in je služil kot rezidenca renesančnega pesnika Petra Hektorovića. Muzej Stari Grad se nahaja v neorenesančni palači Biankini. Med cerkvami si je vredno ogledati tudi cerkev sv. Janeza in arheološke ostanke, ki se nahajajo južno od nje. Prvotni zidovi so ohranjeni od 11. stoletja, cerkev pa je bila okrašena z geometrijskimi in figuralnimi detajli, od katerih so nekateri še ohranjeni. V notranjosti lahko vidimo izvirni zgodnjekrščanski oltar. Velika rozeta na fasadi, pa je v gotskem stilu iz 14. stoletja.

V Starem Gradu stoji tudi cerkev zaščitnika mesta in sicer sv. Roka iz 16. stoletja. Zvonik je bil dodan leta 1783, stranske kapele pa leta 1898. Glavni oltar je iz leta 1774. Opazimo lahko tudi kip sv. Roka s psom, ki je bil njegov zvest prijatelj, ko so ga vsi zapustili.

Zanimivi zalivi, kjer je dovoljeno sidranje, v okolici Starega Grada. Eden večjih zalivov je Tiha, ki se nahaja na severni strani, je varna in zaščitena pred vsemi vetrovi. Drugi varni, a nekoliko manjši zaliv, je Zavala. Med lepše plaže, bližje mestu, spadajo manjši peščeni zaliv Maslinica in Arkada.