Sućuraj

Sućuraj, ki ga italjani imenujejo tudi San Giorgio, je najmanjše mesto na otoku Hvaru in se nahaja približno 77km od mesta Hvar.

Sućuraj ima okoli 00 prebivalcev. Primarni dejavnosti mesta pa sta turizem in ribištvo. Uradno je Sućuraj središče vzhodnega dela otoka.

Otok Hvar je znan po ugodni mediteranski klimi, vključno velikim številom sončnih dni. Sućuraj pa je eden izmed najbolj sončnih in vročih krajev na otoku, saj ima v povprečju več kot 2700 sončnih ur letno. Okoli mesta sta dve plaži, to sta Češminica in Bilina.

Poleg apartmajev in hotelov, je v mestu turistom na  voljo tudi avtokamp.

Do Hvara lahko pridete z enim izmed trajektov. Prvi trajekt vozi iz Splita v Stari Grad, drugi pa iz Drvenika v Sućuraj. Potovanje s trajektom iz Drvenika traja približno 25 minut. Pozimi je med 3 in 4 odhodov na dan, poleti v sezoni pa med 10 in 15 na dan. Trajektno pristanišče je blizu centra mesta. Drvenik pa se nahaja na jadranski cesti, cca 96km jugovzhodno od Splita.

Sućuraj je bil že večkrat popolna uničen in obnovljen, čeprav se šteje, da obstaja že več kot 2300 let. Prvi prebivalci so bili Iliri. Sućuraj je v zgodovini zamenjal kar nekaj zastav, Ilirska, Rimljanska, Hrvaška, Benečansk,a Francoska, Avstrijska in italjanska.

Najstarejša stavba, ki jo najdemo v Sućurju je Augustanski samostan, trenutno frančiškanski samostan. Prvotna letnica izgradnje samostana ni znana, je bil pa le-ta večkrat obnovljen. Prvič leta 1309 in zadnjič leta 1994.

Mesto je dobilo ime po cerkvi, ki je bila uničena konec 19.stoletja, nato pa je bila na istem mestu zgrajena nova. Večina prebivalcev so bili ubežniki pred Turki. Zanimiva je tudi stara beneška utrdba, ki je bila zgrajena leta 1613, ki pa ni več v prvotnem stanju.