Sveta Nedelja

Sveta Nedelja je v zadnjem času ena najbolj priljubljenih destinacij na Hvaru, zahvaljujoč tudi veliki ponudbi kvalitetnih prenočišč in restavracij. Upravno spada Sveta Nedelja pod mesto Hvar, nahaja pa se na južni strani otoka, skupaj z Zavalo, Ivan Dolcem, Milno in mestom Hvar.

Sveta Nedelja lokacija

Naselje Sveta Nedelja in njene plaže so obrnjene proti jugu in gledajo na otoka oziroma čeri Lukavci, to sta dva zelo nizka in majhna otočka, na enem otočku pa se nahaja svetilnik. Lukavci so od Svete Nedelje oddaljeni približno 3 kilometre. V naselju se poleg dobrih nastanitev nahajajo tudi restavracije, v katerih lahko pokušate tudi dobra hrvaška vina.

Če se sprehodite po naselju, boste opazili cerkev sv. Spiridona, s poslikavami, ki so delo italijanskega slikarja Baldassara d´Anne ter drugimi čudoviti poslikavami. Tu boste poleg cerkve sv. Spiridona, našli tudi cerkev Gospa od Zdravja in ostanke zapuščenega avguštinskega samostana iz 15.stoletja, od katerega je v današnjih časih ostala le cerkvica. V bližini je tudi jama Spilja Sv. Nedilje s predmeti iz neolitika. Avguštincem je jama služila kot puščavniška naselbina.

Gledano iz otoka Hvara, leži Sveta Nedelja pod strmim pobočjem najvišjega vrha na Hvaru, Vrh Sv. Nikole, ki je visok 628m. Preko Pitev je povezava do Jelse.

V naselju je manjše pristanišče, ki ima betonski pomol. Ob pomolu je globina morja tudi do 11 metrov, zato je pristanišče primerno tudi za večje jahte. Je pa potrebno omeniti, da je pristanišče izpostavljeno maestralu.